Reklama

Tak ma wyglądać nowy budynek Akademii Muzycznej w Katowicach

Grzegorz Żądło
Przeszkolone ściany, które mają otwierać budynek na dwie strony świata – to główne założenie nowego budynku Akademii Muzycznej w Katowicach, który ma powstać na działce przy ul. Wojewódzkiej 56. Właśnie został rozstrzygnięty konkurs na jego koncepcję architektoniczno-urbanistyczną. Wygrała pracownia SLAS, która ma na swoim koncie m.in. projekt sali koncertowej dla Państwowej Szkoły Muzycznej w Jastrzębiu-Zdroju czy modernizację podwórka pomiędzy ulicami Adamskiego i Koszarową w Katowicach.

Do budowy nowego budynku Akademia Muzyczna przymierza się od kilka lat. Pod koniec 2013 roku miasto przekazało uczelni bezpłatnie działkę pomiędzy torami kolejowymi i ul. Wojewódzką. Miała na niej powstać Klinika Dźwięku, czyli miejsce do jego badania. Na około półhektarowym terenie powstał parking i długo nie zanosiło się, że coś zacznie się tu dziać. Teraz jest w końcu pierwszy konkret. Uczelnia zorganizowała konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną nowego obiektu AM. Projektanci musieli przygotować koncepcję, której budowa nie powinna być droższa niż 55 104 000 zł. Sąd konkursowy pod przewodnictwem Łukasza Zagały (Medusa Group) zdecydował o przyznaniu pierwszej nagrody pracowni SLAS, którą tworzą Aleksander Bednarski i Mariusz Komraus. Teraz zwycięzcy, którzy otrzymają 30 000 zł, zostaną zaproszeni do negocjacji w sprawie przygotowania projektu budowlanego i wykonawczego. Konkurencja była duża. Druga nagroda przypadła Tomaszowi Koniorowi, trzecia firmie M.O.C. Architekci, a wyróżnienie przyznano pracowni JEMS Architekci (autorzy projektu MCK).

SLAS Architekci zaproponowali m.in. ogromne przeszklenia w południowej i północnej ścianie budynku. – To jest taki projekt, który otwiera akademię z jednej strony na kontynuację rozbudowy tego kompleksu, a z drugiej  otwieramy budynek wielkim oknem na drugą część miasta, na świat. Codziennie pociągami wjeżdżają do Katowic tysiące ludzi. Będą mogli zobaczyć „stary” obiekt – mówi Aleksander Bednarski, ze SLAS.

W nowym obiekcie akademii ma się mieścić część dydaktyczna do nauki tańca oraz sala koncertowa. Centralna przestrzeń pomiędzy wielkimi oknami będzie pełnić funkcję foyer podczas dużych imprez. Na co dzień może też być wykorzystywana jako kawiarnia czy miejsce spotkań studentów. To także ogromna klatka schodowa, bo ciągnie się od parteru po ostatnie piętro.

Projektanci zaproponowali elewację z cegły klinkierowej, co jest oczywistym nawiązaniem do materiału użytego do budowy historycznego budynku AM, stojącego naprzeciwko, oraz do doklejonego do niego od południa nowego gmachu zaprojektowanego przez Tomasza Koniora. – Pionowy układ niewielkich, lekko wycofanych okien sprawia, że elewacja wydaje się  niemal monolityczna – mówi Aleksander Bednarski.

Jednym z głównych elementów nowego budynku Akademii Muzycznej w Katowicach będzie wielofunkcyjna sala, która ma służyć organizacji wydarzeń taneczno-baletowych czy koncertów. Sala mam być bardzo mobilna, stąd pomysł składanej amfiteatralnej widowni.

Przy zwycięskiej koncepcji z pracownią SLAS współpracowała Sonia Manssour-Stawiarska, a konsultacje akustyczne przeprowadził dr inż. arch. Andrzej K. Kłosak (archAKUSTIK).

Podziel się informacją:


Tagi:

Dodaj komentarz

*
*