Reklama

Nie będzie wiat przed pawilonem na Rynku

Grzegorz Żądło
Po unieważnieniu kolejnego przetargu, urząd miasta rezygnuje z budowy zadaszenia przed pawilonem na Rynku, w którym mieści się publiczna toaleta i restauracja Aioli.

Kilka tygodni temu miasto ogłosiło trzeci już przetarg na wykonanie zadaszenia przed pawilonem. Na pierwszy nikt się nie zgłosił. Oferty, które wpłynęły na drugi, ogłoszony pod koniec stycznia tego roku, przewyższały kwotę, którą miasto chciało przeznaczyć na inwestycję. Wtedy było to 772 tys. zł netto. W trzecim przetargu wystartowało trzech oferentów. Najtańszy – Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego i Usług Technicznych Śląsk z Sosnowca –  zaproponował kwotę 1 424 281,45 zł. Konsorcjum Budo-Mar z Imielina i Justmar Turczyński Marcin z Chełma Śląskiego zaoferował 1 450 763,81 zł. Najdroższe było konsorcjum Stadion PRO z Zabrza i Texxon Company Limited z Katowic – 1 714 620 zł. Tymczasem miasto chciało przeznaczyć na zadaszenie 950 188,04 zł brutto. Jak więc widać, kwoty w przetargu znacząco przewyższały możliwości finansowe miasta. Dlatego przetarg został unieważniony i urząd miasta nie ogłosi kolejnego. – Priorytetem inwestycyjnym jest dla nas Dworcowa – mówi Maciej Stachura, naczelnik wydziału polityki społecznej UM Katowice.

Przypomnijmy, że w ubiegłym tygodniu przetarg na wykonawcę przebudowę ul. Dworcowej też został unieważniony. Wpłynęły dwie oferty, ale każda zawierała wyższą kwotę niż ta, jaka wynikała z kosztorysu. Więcej o tej sprawie pisaliśmy TUTAJ.

Przed pawilonem na Rynku miasto chciało postawić wiaty zaprojektowane przez dwie pracownie – BUDOPROJEKT i Atelier projektowe Arsis. –  Chodziło nam o to, aby można było wyjść na zewnątrz. Te ogródki, które powstały, są tymczasowym rozwiązaniem do czasu wykonania kompleksowego zadaszenia – mówił nam w styczniu prezydent Katowic.

Zadaszenie nad wejściem do Aioli miało być większe, a po stronie toalety publicznej – mniejsze. Obydwie wiaty zostały zaprojektowane na planie prostokąta o wymiarach odpowiednio: 17,4 × 7,2 m oraz 12 x 7,2m. Zadaszenie miało być oparte na stalowych słupach, a walorem estetycznym tego rozwiązania miał być lustrzany spód wiat.

Podziel się informacją:


Tagi:

Dodaj komentarz

*
*